Η κακοποίηση και το τραύμα που προκαλείται στον άνθρωπο από αυτήν και καθορίζει όλη την μετέπειτα ζωή του και θα συζητήσουμε για τα ανθοϊάματα που τον βοηθούν.

Ομιλήτρια η Έβελυν Δασκαλάκη, Ψυχολόγος – Ομοιοπαθητικός – Σύμβουλος Ανθοϊαμάτων.Η Έβελυν Δασκαλάκη έχει κάνει επιπλέον σπουδές στην αρχαία ελληνική ιατρική, στον ελληνικό βελονισμό, στο νευρογλωσσικό προγραμματισμό καθώς και σε διάφορες τεχνικές συμπληρωματικής και εναλλακτικής ιατρικής. Η αρχή της μαθητείας της στα ανθοϊάματα έγινε το 2006 κι από τότε δεν σταμάτησε ποτέ να μελετά και να ερευνά επι το πλείστον τα ανθοϊάματα Bach, FES, Australian Bush Flower Essences. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει τα ανθοϊάματα Bach, τα Australian Bush Flower Essences καθώς και την Ψυχολογία Της Υγείας.


https://youtu.be/mRj2cqiLTZg

Posted in Αταξινόμητα | Σχολιάστε

Η κακοποίηση και το τραύμα

Αγαπητοί συνάδελφοι, μέλη και φίλοι της Ελληνικής Ανθοϊαματικής Εταιρείας.

Σας προσκαλούμε στην διαδικτυακή μας συνάντηση  του Μαρτίου, την Δευτέρα 22/3/2021 στις  7  το απόγευμα.

Η θεματική αυτής της συνάντησης, όπως επιτάσσεται από το κλίμα των ημερών,  θα είναι η κακοποίηση και το τραύμα που προκαλείται στον άνθρωπο από αυτήν και καθορίζει όλη την μετέπειτα ζωή του και θα συζητήσουμε για τα Ιάματα  που τον βοηθούν.

Θα είναι μαζί μας  η Έβελυν Δασκαλάκη, Ψυχολόγος – Ομοιοπαθητικός – Σύμβουλος Ανθοϊαμάτων.

Η Έβελυν Δασκαλάκη έχει κάνει επιπλέον σπουδές στην αρχαία ελληνική ιατρική, στον ελληνικό βελονισμό, στο νευρογλωσσικό προγραμματισμό καθώς και σε διάφορες τεχνικές συμπληρωματικής και εναλλακτικής ιατρικής. Η αρχή της μαθητείας της στα ανθοϊάματα έγινε το 2006 κι από τότε δεν σταμάτησε ποτέ να  μελετά και να ερευνά επι το πλείστον τα ανθοϊάματα Bach, FES, Australian Bush Flower Essences. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει τα ανθοϊάματα Bach, τα Australian Bush Flower Essences καθώς και την Ψυχολογία Της Υγείας.

Η συνάντηση είναι ανοικτή για να μιλήσουν και άλλοι Σύμβουλοι Ανθοϊαμάτων για την εμπειρία τους από θεραπευομένους με τραύματα κακοποίησης – τα οποία έχουν αναζωπυρωθεί από όλα αυτά που συμβαίνουν αυτόν τον καιρό σε σχέση με τις κακοποιήσεις και που αναπαράγονται συνεχώς από τα ΜΜΕ.

Θα έχουμε χρόνο για ερωτήσεις και επικοινωνία μεταξύ μας μετά την ομιλία.

Θα τελειώσουμε περίπου στις 9 το βράδυ.

Το link για να συνδεθείτε θα είναι και στην σελίδα του Συλλόγου μας στο Facebook και στο  Instagram. Μπορείτε να καλέσετε όποιον νομίζετε ότι ενδιαφέρεται να έρθει σε επαφή με τον κόσμο των Ιαμάτων.

Eae Greece is inviting you to a scheduled Zoom meeting.

Topic: Eae Greece’s Zoom Meeting H κακοποίηση και το τραύμα

Time: Mar 22, 2021 07:00 PM Athens

Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/87639640429?pwd=ZGx2a3FZQUlYaXFya21nNWQxdnZNdz09

Meeting ID: 876 3964 0429

Passcode: 22321

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Η Συντονιστική Oμάδα Διαδικτυακών Συναντήσεων

της  Ελληνικής Ανθοϊαματικής Εταιρείας

Posted in Αταξινόμητα | Σχολιάστε

Ανθρώπινες σχέσεις και εγκλεισμός

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 125285984_3524014454359499_3159994811023326930_o.jpg

Η επαφή με τον συνάνθρωπό σου δεν είναι ένα παιχνίδι όπου κερδίζεις μια φορά και ζεις ευτυχισμένος στην υπόλοιπη ζωή σου.

Είναι ένα μέσο ειλικρινούς δοσοληψίας, ένα μέσο να μοιράζεσαι ανθρώπινα τα ανθρώπινα προβλήματα και τις ανησυχίες σου.

Είναι ένας τρόπος διατήρησης της ακεραιότητάς σου και γαλούχησης της αναπτυσσόμενης αυτοεκτίμησής σου και, μακροπρόθεσμα, ενδυνάμωσης των σχέσεών σου με τον εαυτό σου και τους άλλους.

Η ανάπτυξη αυτού του είδους της σοφίας πετυχαίνεται με την επί ζωής αναζήτηση.

Ένα εργαλείο που θα βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου είναι τα ανθοιάματα. Θα κάνουν την διαδικασία αυτήν ευκολότερη όσο και ευχάριστη.

Ανθοϊάματα 2020-2021 Be Holistic Έβελυν Δασκαλάκη.

Αν επιθυμείται περαιτέρω πληροφορίες, παρακαλώ επικοινωνήστε στα τηλέφωνα:

☎️ 2121064796 📱 6988530528Υπεύθυνη είναι η :κα Γκαλμπίνου Ιφιγένεια, Ρεφλεξολόγος

//brighteon.social/@evelind

Posted in Αταξινόμητα | Σχολιάστε

Παιδιά, ενήλικες και ενδοοικογενειακή βία (έρευνα)


Τα παιδιά που βιώνουν περιστατικά βίας μεταξύ των γονιών τους ή άλλων ενηλίκων στο σπίτι δεν είναι απλά παθητικοί θεατές. Επηρεάζονται σοβαρά από την ενδοοικογενειακή βία και την επιθετική συμπεριφορά, ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα περίπλοκους και δημιουργικούς -καινοφανείς- τρόπους, προκειμένου να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν αυτές τις εμπειρίες.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα του ερευνητικού προγράμματος «Προσπάθεια κατανόησης της ενεργού δράσης και της ψυχικής ανθεκτικότητας νεαρών ατόμων με εμπειρίες ενδοοικογενειακής βίας», του οποίου η τελική έκθεση δημοσιεύτηκε.


Το ερευνητικό πρόγραμμα UNARS χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Πρωτοβουλία DAPNEIII για δύο χρόνια και υλοποιήθηκε σε τέσσερις χώρες , τη Βρετανία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ποιοτικές έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τα παιδιά και τα νεαρά άτομα με εμπειρία ενδοοικογενειακής βίας.
Συνολικά, συγκεντρώθηκαν 110 συνεντεύξεις παιδιών από οικογένειες με περιστατικά βίας στις 4 παραπάνω χώρες, με στόχο τη διερεύνηση των τρόπων με τους οποίους αυτά βιώνουν τη βία και τις εμπειρίες τους.

Οι εμπειρίες των παιδιών από τη βία στην οικογένεια μοιάζουν λίγο πολύ με έναν διπλό έλικα, στον οποίο οι δυο πλευρές της βλάβης και της αντιμετώπισης αλληλοσυνδέονται. Η ικανότητα των παιδιών να είναι δυνατά, να «ενεργοποιούνται» και να είναι ανθεκτικά μπορεί να γίνει αντιληπτή εξαιτίας ακριβώς του γεγονότος ότι είναι αναγκασμένα να ζουν σ’ αυτό το πλαίσιο βίας.


Η βασική επιδίωξη της ερευνητικής ομάδας (Ομαδικό Θεραπευτικό Πρόγραμμα Παρέμβασης) είναι να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν την ψυχική ανθεκτικότητα και μια θετική εικόνα του εαυτού, καθώς προσπαθούν να ξεπεράσουν τις αρνητικές εμπειρίες της ενδοοικογενειακής βίας: μια τρομακτική και αγχογόνο εμπειρία, όπου τα παιδιά πληγώνονται και τραυματίζονται τόσο από την ίδια τη βία που βιώνουν μέσα στο σπίτι τους, όσο και από τις καταναγκαστικές και ελεγκτικές συμπεριφορές που συχνά συνοδεύουν τη βία αυτή.


Όπως τονίζουν οι ερευνητές που μελέτησαν τα δεδομένα: «Ας σκεφτούμε, λ.χ., τη συμπεριφορά των παιδιών που κρύβονται μέσα σε ντουλάπες, καταφεύγουν σε σκοτεινά σημεία και υποδοχές του σπιτιού. Κατά μια έννοια, αυτή μοιάζει σαν μια παράδοση στην κακοποίηση και τον έλεγχο. Αν, όμως, δώσουμε προσοχή μόνο σ’ αυτή την επώδυνη και δύσκολη όψη της παιδικής συμπεριφοράς, δεν θα μπορέσουμε να δούμε την αντίσταση και την ανθεκτικότητα που κρύβονται μέσα της την ίδια στιγμή. Τα παιδιά δεν είναι μόνο τρομαγμένα, δεν κρύβονται απλά. Δημιουργούν χώρους για τους εαυτούς τους, όπου μπορούν να αισθανθούν λίγο ασφαλέστερα, έστω και λίγο καλύτερα εξασφαλισμένα, και στους οποίους έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν τον έλεγχο τα ίδια»

Γενικά, τα παιδιά που είναι θεατές της ενδοοικογενειακής βίας δεν αναγνωρίζονται νομικά ως θύματα (αυτό έχει αλλάξει στην Ισπανία όπου η διάκριση ανάμεσα στα άμεσα και έμμεσα θύματα έχει αφαιρεθεί από Ισπανικά νομικά κείμενα), πράγμα που σημαίνει ότι, τα παιδιά αντιμετωπίζονται από το νόμο και τις πολιτικές ως απόντα, ως «παράπλευρες απώλειες» στην ενδοοικογενειακή βία των ενηλίκων.

Το γεγονός αυτό έχει συνέπειες σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά αντιμετωπίζονται από το νομικό σύστημα, τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις εθελοντικές οργανώσεις. Οι υπηρεσίες για παιδιά που βιώνουν την ενδοικογενειακή βία είναι συνήθως μια μικρή, άτυπη, επικουρική δράση στο πλαίσιο των κυρίων υπηρεσιών που απευθύνονται σε ενήλικες, και ειδικά στις γυναίκες, οι οποίες θεωρούνται τα κυρίως θύματα.
«Πιστεύουμε ότι αυτό συμβαίνει ακριβώς διότι τα παιδιά θεωρούνται “σιωπηλοί θεατές”, αβοήθητα πλάσματα σε οικογένειες όπου εκδηλώνεται η ενδοοικογενειακή βία«, υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι του Προγράμματος.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα παιδιά βιώνουν τις αρνητικές επιδράσεις της ενδοικογενειακής βίας και την αντιμετωπίζουν με τον ίδιο περίπου τρόπο που το κάνουν και τα ενήλικα θύματα, συνεπώς η διάκριση μεταξύ άμεσων και έμμεσων θυμάτων, ή μεταξύ ενηλίκων θυμάτων και παιδιών θεατών δεν θα πρέπει να υφίσταται πια.


Όταν τα πολιτικά πλαίσια δεν περιλαμβάνουν τα παιδιά ως θύματα, αυτό οδηγεί στην εξαφάνιση της φωνής τους και της εκπροσώπησής τους στις συζητήσεις.

Εστιάζοντας στην ικανότητα των παιδιών να αποδίδουν συνειδητά νόημα στην εμπειρία τους και να αναλαμβάνουν ενεργό δράση για να την αντιμετωπίσουν, αναγνωρίζουμε την επίδραση που έχει επάνω τους η ενδοοικογενειακή βία, καθώς και το δικαίωμά τους να αναπαριστώνται ως θύματα μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο.

ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΓΥΝΑΙΚΑΣ-ΚΕΝΤ. ΣΤΗΡ. ΚΑΚΟΠ. ΓΥΝ.

Posted in Αταξινόμητα | Σχολιάστε

Δωρεάν παρουσίαση

Η σχολή Ολιστικών Θεραπειών BeHolistic διοργανώνει δωρεάν παρουσίαση ανθοϊαμάτων με σκοπό τη γνωριμία με τα ανθοϊάματα, τον τρόπο δράσης τους και το πώς μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε.📣 Η ομιλία απευθύνεται σε όσους θέλουν να μάθουν τις ιδιότητες της ανθοθεραπείας και όσους θέλουν να γίνουν επαγγελματίες ανθοθεραπευτές. Στο τέλος της παρουσίασης θα δοθεί η δυνατότητα, με κλήρωση, για δύο (2) δωρεάν συνεδρίες ανθοθεραπείας.🎁🎫

Εισηγήτρια της εκδήλωσης: Έβελυν Δασκαλάκη, Ψυχολόγος – Ανθοθεραπεύτρια, Μέλος της Ελληνικής Ανθοϊαματικής Εταιρείας

🌸🌺🌼Ημερομηνία: Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020 Ώρα: 18:00-19:00 🕑

Προσέλευση 15΄ πριν την έναρξη της εκδήλωσης ⏰ Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Χώρος διεξαγωγής: BeHolistic (Παπαναστασίου 12/2ος όρ.),🚄 στάση ΜΕΤΡΟ ΑΙΓΑΛΕΩ, Έξοδος Παπαναστασίου

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν στα τηλέφωνα:

☎️

212.10.64.796 και

📱

6988.530.528

Posted in Αταξινόμητα | Σχολιάστε

Έναρξη Νέου Τμήματος Ψυχολογία της Υγείας

Το μάθημα της Ψυχολογίας της Υγείας, αποτελεί το βασικό εισαγωγικό μάθημα στο εφαρμοσμένο πεδίο της Ψυχολογίας της Υγείας. Η Ψυχολογία της υγείας αποτελεί κλάδο της εφαρμοσμένης ψυχολογίας. Ο κλάδος αυτός περιλαμβάνει την έρευνα και την πρακτική αναφορικά με το ρόλο της ψυχολογίας στην υγεία και την ασθένεια. Κεντρικό αντικείμενο της ψυχολογίας της υγείας είναι η κατανόηση του τρόπου επίδρασης των ψυχολογικών, βιολογικών, περιβαλλοντολογικών και πολιτισμικών παραγόντων στην ατομική υγεία και ασθένεια. Οι ψυχολόγοι της υγείας εργάζονται παράλληλα με άλλα ιατρικά επαγγέλματα σε κλινικές, σε προγράμματα προώθησης της δημόσιας υγείας και στη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας. Η Ψυχολογία της Υγείας ως επιστήμη ασχολείται με την προαγωγή, διατήρηση και αποκατάσταση της υγείας τόσο στον υγιή πληθυσμό όσο και στους χρόνιους πάσχοντες.

Στόχος του μαθήματος είναι η εισαγωγή στις έννοιες και τις αντίστοιχες πρακτικές.

Ειδικότερος στόχος του μαθήματος θα λέγαμε ότι αποτελεί η παρουσίαση σημαντικών κεφαλαίων στην Ψυχολογία της Υγείας, όπως η έννοια της υγείας και της ασθένειας, οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες που τις καθορίζουν και ο τρόπος που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, καθώς και οι ψυχοκοινωνικές παράμετροι και οι επιπτώσεις της χρόνιας ασθένειας. Η ψυχοκοινωνική παρέμβαση αναφέρεται στις υποστηρικτικές τεχνικές που έχουν σχεδιαστεί, για να βοηθήσουν το άτομο με συναισθηματικές ή συμπεριφορικές διαταραχές, να προσαρμοστεί σε καταστάσεις που απαιτούν κοινωνική συναλλαγή με άλλα μέλη της κοινότητας που ζει το άτομο.

Μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος, αναμένεται να έχετε προσδιορίσει την αλληλεξάρτηση μεταξύ βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραμέτρων στην υγεία και την ασθένεια. Να έχετε κατανοήσει τις ψυχολογικές διεργασίες που σχετίζονται με την ασθένεια. Να έχετε διακρίνει τη σημασία της διεπιστημονικής συνεργασίας σε θέματα υγείας και ασθένειας. Να έχει κατακτηθεί η βαθύτερη κατανόηση των ψυχολογικών διεργασιών, έτσι ώστε να είστε σε θέση να παράσχετε βοήθεια για τη βελτίωση της σωματικής υγείας, της δικής σας και των συνανθρώπων σας.
Το μάθημα είναι προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση των σπουδών της ρεφλεξολογίας, ωστόσο μπορεί να το παρακολουθήσει όποιος /α το επιθυμεί.

Οι ενότητες που θα διδαχτούν είναι μεταξύ άλλων :
1. Υγεία, Ψυχολογία της Υγείας και το βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο. 2. Πολιτισμός και υγεία. Κοινωνικό περιβάλλον και υγεία. 3. Συμπεριφορές που σχετίζονται με την υγεία. 4. Παράγοντες που καθορίζουν τις συμπεριφορές υγείας. 5. Βιοσυμπεριφορικοί παράγοντες και υγεία. 6. Πρόληψη ασθενειών και προαγωγή της υγείας. 7. Χρόνιες ασθένειες και οι ψυχοκοινωνικές επιδράσεις τους – Ο πόνος και η διαχείριση του. 8. Παράλογα πιστεύω και εισαγωγή στις συναισθηματικές διαταραχές κ.α. (Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση, παρακαλώ μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.)

BeHolistic Κέντρο Δια Βίου Μάθησης πληροφορίες 2121064796-6988530528

Διδάσκει η Ψυχολόγος Έβελυν Δασκαλάκη

(SHEFFIELD HALLAM UNIVERSITY » PSYCHOLOGY AND EDUCATION» καθώς και «PSYCHOLOGICAL STUDIES» στο PRESTON UNIVERSITY.)

Posted in Αταξινόμητα | Σχολιάστε

Έναρξη Νέου Τμήματος «Ανθοϊαμάτων Μπαχ»

Τα ανθοϊάματα Μπαχ επινόησε ο Άγγλος γιατρός και ομοιοπαθητικός Έντουαρντ Μπαχ στις αρχές του 20ού αιώνα. Μία ενεργειακή εναλλακτική μέθοδος, η οποία χρησιμοποιεί τα ανθοϊάματα (φυσικά αποστάγματα από λουλούδια) προκειμένου να βοηθήσει στην ανακούφιση ψυχολογικών και ψυχοσωματικών προβλημάτων. Σύμφωνα με τους θεραπευτές και όσους τα χρησιμοποιούν, ανακουφίζουν το νοητικό και συναισθηματικό μέρος του ατόμου και αυτό, μπορεί να ανακουφίσει το φυσικό σώμα. Τα συναισθήματά μας δείχνουν καθαρά την αρμονία και δυσαρμονία που υπάρχει μέσα μας και αυτά με τη σειρά τους, δημιουργούν επιπτώσεις στη σωματική μας υγεία. Η εξυγίανση και η απαλλαγή από τα αρνητικά συναισθήματα, μέσα από τη χρήση της ανθοθεραπείας, θα επιφέρει την ανακούφιση τόσο σε ψυχολογικό, όσο και σε σωματικό επίπεδο. Είναι ένα εξαιρετικό βοήθημα για κάθε εναλλακτική προσέγγιση που αντιμετωπίζει ολιστικά τον άνθρωπο. Στη σχολή ολιστικών θεραπειών Be Holistic (Κ.Δ.Β.Μ.1 35977/2018 αναγνωρισμένη από τον ΕΟΠΕΠΠ), θα προσφερθεί η δυνατότητα εκμάθησης ανθοθεραπείας, με την Έβελυν Δασκαλάκη ψυχολόγο- σύμβουλο ανθοϊαμάτων, μέλος της Ελληνικής Ανθοϊαματικής Εταιρίας.

Μέσα από τις δυνατότητες του προγράμματος θα διδαχθούν:

Η ιστορία των ιαμάτων και του Έντουαρντ Μπαχ
Η προσφορά του Έντουαρντ Μπαχ και των Ιαμάτων
Το Ίαμα διάσωσης Rescue Remedy
Αναλυτική περιγραφή των 38 Ιαμάτων και μέθοδος ανάλυσης των συμπτωμάτων
Προσδιορισμός των πρωτευόντων και δευτερυόντων Ιαμάτων σαν σχήμα
Εξεύρεση του ιαματικού σχήματος
Τρόποι παρακολούθησης των Ιαμάτων και δεύτερη συνταγογράφηση Flow Up
Ολιστική προσέγγιση και ύπαρξη του ατόμου
Ηθική και Ιάματα
Εφαρμογή και παραδείγματα.

Οι συνολικές διδακτικές ώρες είναι 50 και τα μαθήματα γίνονται και με Zoom για όσους είναι επαρχεία.

Καθηγήτρια είναι η Έβελυν Δασκαλάκη

ΣΎΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΕΒΕΛΥΝ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ

Η κα Έβελυν Δασκαλάκη
Εκπαιδεύτηκε στα Ανθοϊάματα Μπαχ, στα Ανθοϊάματα της Καλιφόρνιας στα Ανθοϊάματα της Αυστραλίας και στο πρόγραμμα «Ανθοθεραπευτικές εφαρμογές στην Ψυχική Συμβουλευτική» στο Κέντρο Ελεύθερων Σπουδών NATURAL HEALTH SCIENCE (NHS). Με τριετή πρακτική εξάσκηση υπό εποπτεία με την Μαρίνα Αγγελή, ψυχίατρο, ολιστική ψυχοθεραπεύτρια και εκπαιδεύτρια στα ανθοϊάματα.
Σπούδασε Ψυχολογία στο SHEFFIELD HALLAM UNIVERSITY » PSYCHOLOGY AND EDUCATION» καθώς και «PSYCHOLOGICAL STUDIES» στο PRESTON UNIVERSITY. Επίσης ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ στο ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ καθώς και στην ακαδημία Αρχαίας Ελληνικής και Κινέζικης Ιατρικής. Έχει επίσης σπουδές όπως Ελληνικός βελονισμός, διάγνωση, διατροφή, Ν.L.P. Ύπνωση. κ.α. Είναι επίσης γραμματέας αλλά και
ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΘΟΪΑΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ».
Ενημερώνουμε ότι μετά το πέρας της εκπαίδευσης δίνεται η δυνατότητα στους σπουδαστές, να γίνουν μέλη της «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΘΟΪΑΜΑΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ»

Η Τιμή είναι: 480 ευρώ συν 30 ευρώ η εγγραφή.

Αν επιθυμείται περαιτέρω πληροφορίες, παρακαλώ επικοινωνήστε στα τηλέφωνα:2121064796-6988530528
Υπεύθυνη είναι η :κα Γκαλμπίνου Ιφιγένεια, Ρεφλεξολόγος

Κοινοποιήστε ελεύθερα.

promo20-21.jpg

 

Posted in Αταξινόμητα | Σχολιάστε

Πληροφορίες για Ανθοϊάματα στην παρούσα κρίση

13043660_972614249512582_9179582257634341045_n
Πληροφορίες για Ανθοϊάματα στην παρούσα κρίση
Η Ελληνική Ανθοϊαματική Εταιρεία, σε μια προσπάθεια να συμβάλει βοηθώντας στις καταστάσεις stress που προκαλούν σε πολλούς οι παρούσες συνθήκες στον τομέα της υγείας, ανακοινώνει ανθοϊάματα γνωστών αλλά και νεότερων δημιουργών που επικεντρώνονται σε συναισθηματικές καταστάσεις που απαντώνται συχνά στις συνθήκες αυτές.
Πληροφορίες και στοιχεία επικοινωνίας σχετικά με το που μπορεί να βρει κάποιος τα ανθοϊάματα υπάρχουν στο τέλος αυτής της ανακοίνωσης.
Ιάματα Μπαχ (BACH FLOWER REMEDIES)
Για την αναστάτωση και τον φόβο
Rescue Remedy, το Ίαμα της Διάσωσης, για την αναστάτωση, τον μεγάλο φόβο και την ταραχή. Μπορεί να λαμβάνεται έκτακτα ή σε σχετικά τακτική βάση αν υπάρχει η αίσθηση στον άνθρωπο ότι χρειάζεται επειγόντως βοήθεια και ψυχική στήριξη γενικού χαρακτήρα.
Το ανθοΐαμα αυτό, όταν χρειάζεται, ανακουφίζει άμεσα και ηρεμεί.
Mimulus για την ανησυχία και τον φόβο μήπως αρρωστήσουμε ή/και πώς θα τα βγάλουμε πέρα με τη ζωή λόγω των συνθηκών κλπ. Φόβοι και ανησυχίες της καθημερινής ζωής, πολύ «φοβιτσιάρηδες» σχετικά με την υγεία, φόβοι και ανησυχίες για καθημερινά προβλήματα, πχ για το πώς θα τα βγάλει πέρα κανείς με οικονομικά κλπ.
Ανακουφίζει τον νου από τις ανησυχαστικές σκέψεις.
Rock Rose αν νοιώθουμε τρόμο για την όλη κατάσταση. Το ανθοΐαμα δίνει μεγάλο κουράγιο προκειμένου να αντικρίσει και να αντιμετωπίσει κανείς αυτό που τον τρομοκρατεί.
Star of Bethlehem αν νοιώθουμε πολύ σοκαρισμένοι με αυτά που βλέπουμε, ακούμε, διαβάζουμε. Απαλύνει και γλυκαίνει την ψυχή και ανακουφίζει το σώμα από τις επιδράσεις του σοκ.
(Τα ανθοϊάματα Rock Rose και Star of Bethlehem περιέχονται στο Rescue Remedy, αλλά είναι σκόπιμο να λαμβάνονται ξεχωριστά ή και ξεχωριστά όταν το αντίστοιχο συναίσθημα είναι ιδιαίτερα έντονο).
Aspen αν έχουμε ακαθόριστους φόβους και νοιώθουμε «αόρατες απειλές». Μας κάνει «άτρωτους», απέναντι σε σκοτεινούς και αόριστους φόβους αυτού του είδους.
Holly για τον βασανισμό από συναισθήματα έλλειψης εμπιστοσύνης και φόβου ότι κάποιοι προσπαθούν να μας κάνουν κακό. Μας βοηθάει να αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση με περισσότερο ρεαλισμό, αντικειμενικότητα και ηρεμία ως προς το συγκεκριμένο θέμα.
Red Chestnut για την βασανιστική ανησυχία για τους άλλους, για τους δικούς μας, τα παιδιά ή τους ηλικιωμένους της οικογένειας κλπ. Ο φόβος αυτός, εκτός του ότι ταλαιπωρεί αυτόν που τον βιώνει, επιβαρύνει και δρα αρνητικά σε αυτούς που αποτελούν το αντικείμενο της έγνοιας μας, κάνοντάς τους να νοιώθουν και οι ίδιοι ανασφαλείς, υπερβολικά εξαρτημένοι και ευάλωτοι. Το Red Chestnut μας οπλίζει με ρεαλισμό και αισιοδοξία ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα και μας βοηθάει να νοιώσουμε ανακούφιση και ελευθερία από και προς τους αγαπημένους μας.
Sweet Chestnut για όσους νοιώθουν βαθύ άγχος του είδους της υπαρξιακής αγωνίας που προκαλείται ή ενισχύεται από την παρούσα κατάσταση. Το ανθοΐαμα αυτό προσφέρει ένα αίσθημα ασφάλειας και ηρεμίας στην συνειδητή -αλλά συχνά μη-συνειδητή- βαθιά αγωνία του ότι η κατάσταση είναι απελπιστική και ότι δεν υπάρχει κανείς και τίποτε για να στηριχτεί κανείς
Για συναισθηματικές αντιδράσεις που μπορεί να δημιουργούν οι συνθήκες ‘εγκλεισμού’:
Agrimony γι’ αυτούς που δυσανασχετούν, πιέζονται και νοιώθουν ακόμη πιο επιτακτικά από πριν την ανάγκη «να βγουν», «να ξεσκάσουν», «να διασκεδάσουν», «να το ρίξουν έξω». Κάποιοι μπορεί γι’ αυτό το λόγο να καταφεύγουν στο να τρώνε περισσότερο, να καπνίζουν περισσότερο ή και να πίνουν για να ‘αισθανθούν καλύτερα!’. Κάποιοι άλλοι απλώς κρύβουν μέσα τους τη δυσφορία τους και προσπαθούν να φαίνονται «άνετοι» ή και εύθυμοι, προσπαθούν να δείχνουν «άτρωτοι και δυνατοί» και ότι «όλα είναι ΟΚ», είτε επειδή πιστεύουν ότι «αυτό είναι το σωστό» είτε «για να μη στεναχωρήσουν τους άλλους».
Το Agrimony θα απαλύνει τη βασανιστική εσωτερική πίεση αυτού του είδους.
Cherry Plum γι’ αυτούς που μπορεί να νοιώθουν ότι «τους έρχεται τρέλα» με την κλεισούρα, ότι «θα σκάσουν!», ότι δεν θα το αντέξουν αυτό, ότι «δεν πάει άλλο». Μπορεί να ξεσπούν με ένταση στους άλλους, να νοιώθουν ότι μπορεί να χάσουν τον έλεγχό τους κλπ.
Το ανθοΐαμα αυτό θα φέρει περισσότερη εσωτερική ησυχία και ψυχική άνεση καθώς και μια αίσθηση αυτοελέγχου, ώστε το άτομο που το χρειάζεται να μη πιέζεται ή/και αναγκάζεται να ξεσπά ανεξέλεγκτα.
Impatiens γι’ αυτούς που χρειάζονται να είναι περισσότερο υπομονετικοί, με τις καταστάσεις και με τους άλλους ανθρώπους, ειδικά με τους οικείους τους, με τα παιδιά με τα οποία βρίσκονται υποχρεωμένοι να είναι σε στενή ολοήμερη συνάφεια κλπ. Μπορεί να είναι «νευρικοί» και να φωνάζουν ή να ξεσπούν στους δικούς τους επειδή χάνουν την υπομονή τους όταν τα πράγματα δεν γίνονται γρήγορα και αποτελεσματικά.
Το ανθοΐαμα δίνει υπομονή, αίσθημα άνεσης χρόνου και μεγάλη εσωτερική ανακούφιση, και αυτό είναι κάτι που φυσικά το νοιώθουν και οι άνθρωποι του περιβάλλοντος όσο και αυτός που το χρειάζεται.
Beech για την τάση του να εστιαζόμαστε σε ελαττώματα και ατέλειες των άλλων, κατάσταση που μπορεί να δημιουργείται ή και να εντείνεται ειδικά σε συνθήκες πολυήμερης συνεχούς συνεύρεσης στον ίδιο χώρο. Τέτοιες καταστάσεις μπορεί να δημιουργούν υπερβολικό εκνευρισμό, τα άτομα μπορεί να πληγώνουν τους άλλους με τα σχόλια, το θυμό και την απόρριψη που εκφράζουν και βέβαια να πληγώνονται στη συνέχεια από αυτούς, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην επικοινωνία μαζί τους. Ιδιαίτερα κατάλληλο για τις σχέσεις γονιών με τα παιδιά, ιδιαίτερα τους εφήβους, αλλά και για κάθε σχετικά κατάσταση.
Το Beech μας εξοπλίζει με επιείκεια και κατανόηση, βοηθώντας μας να δούμε τα πράγματα από μια διαφορετική σκοπιά, που ανακαλύπτουμε ότι είναι πιο ικανοποιητική και σωστή. Η επικοινωνία βελτιώνεται εντυπωσιακά χωρίς να καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας.
Water Violet αν νοιώθουμε την ανάγκη να απομονωθούμε και να μείνουμε με τον εαυτό μας και με τα ενδιαφέροντά μας, να έχουμε την ησυχία μας, αλλά αυτό λόγω χώρου και συνθηκών καθίσταται αδύνατον.
Το ανθοΐαμα αυτό ενεργοποιεί μέσα μας μια πιο κοινωνική και επικοινωνιακή διάθεση, έτσι ώστε να ανεχόμαστε με άνεση ή ακόμη και να απολαμβάνουμε και να επιζητούμε την επαφή με τους άλλους.
Gentian για όσους χρειάζονται να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με αισιοδοξία, να νοιώσουν περισσότερο αισιόδοξοι για το μέλλον αλλά και να βρουν περισσότερη ικανοποίηση και ευχαρίστηση στις καθημερινές συνθήκες ζωής έτσι όπως είναι τώρα.
Βοηθάει να βλέπουμε «το ποτήρι μισογεμάτο» στην κάθε περίπτωση, να μην αποθαρρυνόμαστε αλλά και να ανακαλύπτουμε στοιχεία θετικά ευχάριστα που μπορούμε να απολαμβάνουμε στην κατάσταση ως έχει.
Αν η συνεχής παρουσία των άλλων γύρω μας, μας εμποδίζει να συγκεντρωθούμε ενώ θα θέλαμε πχ στο να διαβάσουμε βιβλία που μας ενδιαφέρουν (ή οι μαθητές τα μαθήματά τους κλπ), ένας συνδυασμός ανθοϊαμάτων για την υποβοήθηση της συγκέντρωσης θα αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμος.
Συγκεκριμένα:
Το Hornbeam θα μας βοηθήσει στο να μη βαριόμαστε, να μη νοιώθουμε ανία,
Το Clematis στο να μην αφαιρούμαστε και χάνουμε τη συγκέντρωσή μας ενώ διαβάζουμε
Το White Chestnut θα κρατήσει τον νου καθαρό από άσχετες σκέψεις και συνειρμούς που υπεισέρχονται και εμποδίζουν την συγκέντρωση στο αντικείμενο της μελέτης μας
Το Impatiens, που ήδη αναφέρθηκε, θα ενισχύσει την υπομονή που είναι απαραίτητη στο να υπάρξει η απαραίτητη εσωτερική ησυχία για τη συγκέντρωση και το διάβασμα.
Τρόπος χρήσης των ανθοϊαμάτων Bach
Οι οδηγίες χρήσης αναγράφονται στις συσκευασίες των ανθοϊαμάτων.
Γενικά όμως:
Για το Rescue Remedy: 4 σταγόνες από το συσκευασμένο μπουκαλάκι, σκέτο ή σε νερό, για εφ’ άπαξ έκτακτη χρήση όποτε το χρειαζόμαστε. Αν χρησιμοποιούμε άλλες μορφές Rescue Remedy, πχ spray, παστίλιες κλπ, ακολουθούμε τις οδηγίες που αναφέρονται στις συσκευασίες.
Για συστηματικά επαναλαμβανόμενη χρήση μπορούμε να λαμβάνουμε είτε 4 σταγόνες Rescue Remedy αδιάλυτο κάθε φορά ή να διαλύσουμε 4-8 σταγόνες από Rescue Remedy σε μπουκαλάκι των 30ml γεμάτο με μπράντυ και νερό (περίπου σε αναλογία 50%-50%). Από το διάλυμα αυτό λαμβάνουμε 4 σταγόνες 4 τουλάχιστον φορές την ημέρα ή και συχνότερα, όσο συχνά επιθυμούμε, αν αισθανόμαστε ότι χρειαζόμαστε πιο συχνή βοήθεια.
Σχετικά με τα άλλα ανθοϊάματα Bach, αν τα χρησιμοποιούμε αδιάλυτα από το συσκευασμένο μπουκαλάκι τους, λαμβάνουμε 2-4 σταγόνες από το καθένα την ημέρα (ή και συχνότερα αν νοιώθουμε ότι χρειαζόμαστε), σκέτα ή διαλυμένα σε νερό. Εναλλακτικά, διαλύουμε 2-4 σταγόνες από ένα ανθοΐαμα ή 2-4 σταγόνες από το κάθε ξεχωριστό ανθοΐαμα αν έχουμε επιλέξει συνδυασμό (όχι περισσότερα από 6-7 ανθοϊάματα μαζί) σε μπουκαλάκι των 30ml όπως ήδη περιγράψαμε και από το διάλυμα λαμβάνουμε 4 σταγόνες 4 τουλάχιστον φορές την ημέρα (ή και περισσότερες φορές, όσο συχνά χρειαζόμαστε). Αν ανάμεσα στα ανθοϊάματα του μείγματός μας συμπεριλαμβάνεται το Rescue Remedy, χρησιμοποιούμε 4-8 σταγόνες από αυτό και γενικά φροντίζουμε το Rescue Remedy να είναι πάντα σε διπλάσια ποσότητα από το καθένα από τα άλλα ανθοϊάματα.
Τα ανθοϊάματα δεν έχουν παρενέργειες ούτε εμφανίζουν προβλήματα από υπερδοσολογία.
Δεν υπάρχει πρόβλημα αν χρησιμοποιούμε ανθοϊάματα παράλληλα με φαρμακευτικές ή άλλες θεραπείες.
Australian Bush Flower Essences
Μεταξύ άλλων συμβουλών που μας δίνει ο Ian White, ιδρυτής των Australian Bush Flower Essences μας προτείνει ανθοϊάματα για την αντιμετώπιση του τρόμου, και όχι μόνο, που έχει δημιουργηθεί με τον COVID-19 (Coronavirus). Αυτά είναι:
Σε επίπεδο «πρώτων βοηθειών» το Emergency Essence είναι πολύ χρήσιμο και αποτελεσματικό. Πρόκειται για συνδυασμό ανθοϊαμάτων (Angelsword, Crowea, Dog Rose of the Wild Forces, Fringed Violet, Grey Spider Flower (orchid), Sundew & Waratah) και είναι παρόμοιο με το Rescue Remedy των Bach. Ανακουφίζει από το υπερβολικό στρες, μειώνει κάθε συναισθηματική αναστάτωση είτε έχει άμεσο αντίκτυπο στο σώμα είτε όχι.
Πιο εξειδικευμένα τώρα, το Dog Rose είναι για την αντιμετώπιση των φόβων, των «μικρών» φόβων, όχι του τρόμου και του πανικού. Όμως, η υπέρβαση του φόβου, ακόμα και αν είναι μικρής έντασης, επιτρέπει την αύξηση της ροής της ζωτικής δύναμης, της ποιότητας στην ζωή, του θάρρους και της αυτοεκτίμησης.
Το Grey Spider Flower(orchid) είναι το πιο κατάλληλο για την αντιμετώπιση του ακραίου φόβου, του τρόμου και της επικείμενης ψυχολογικής τρομοκρατίας που έχει επέλθει με τις πληροφορίες για τη διάδοση του ιού. Είναι πολύ ανακουφιστικό ίαμα ιδιαίτερα σε αυτή την περίπτωση που ο τρόμος βιώνεται ως απειλή για τη ζωή και σχεδόν ως ψυχική επίθεση! Επίσης για τον πανικό και τους πιθανούς εφιάλτες. Θα αποκαταστήσει την πίστη και την εμπιστοσύνη στη ζωή. Δίνει μια σαφή ψυχική υποστήριξη.
Ένα ιδιαίτερα σημαντικό και ταχύτατο στη δράση ανθοϊαμα είναι το Waratah. Απολύτως κατάλληλο αυτή την εποχή, ειδικά εάν κάποιος έχει συναισθήματα απόγνωσης, μαύρης απελπισίας και ορίζει τις συνθήκες ως τραγικές. Το ίαμα συγκεντρώνει όλα τα αποθέματα δύναμης και κουράγιου που έχει κάποιος για να αντιμετωπίσει την απειλητική κατάσταση και τον οδηγεί να βρεθεί ξανά στο κέντρο του με πρόθεση να ανταπεξέλθει σε κάθε δυσκολία όσο σοβαρή και αν δείχνει.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση του κορωνοϊού οι πνεύμονες βάλλονται. Ο Ian λοιπόν μας υπενθυμίζει, μέσα από τη γνώση που έχουμε από την κινέζικη ιατρική, ότι ο θρήνος και ο πόνος εναποτίθενται στους πνεύμονες. Προτείνει γι αυτό το Sturt Desert Pea, ένα πολύ ισχυρό στη δράση του ανθοϊαμα, που είναι κατάλληλο για να αντιμετωπίσουμε τις βαθιές πληγές αλλά και την «ξεχασμένη» από τα χρόνια θλίψη… Μας λέει επίσης ότι οι άντρες, που είναι «προγραμματισμένοι» από παιδιά να μην εκφράζουν τα συναισθήματά τους, έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο.
Επίσης το Spinifex είναι για εκείνους που έχουν την αίσθηση ότι είναι θύματα των ασθενειών και που αισθάνονται ότι δεν έχουν κανέναν έλεγχο πάνω σε αυτές. Το πιο πιθανό ενεργειακό – ψυχοσωματικό αντίκτυπο είναι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Άλλος ένας χρήσιμος συνδυασμός για την τρέχουσα περίσταση που οι περισσότεροι κάτοικοι του πλανήτη είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους και ασχολούνται με υπολογιστές, tablets, κινητά τηλέφωνα και είναι εκτεθειμένοι σε ηλεκτρική και ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι το Electro Essence. Αναζωογονεί τα κύτταρα και τα βοηθά να ανακάμψουν και ανακουφίζει όλο το νευρικό σύστημα που έχει εκτεθεί σε αυτές τις δυσαρμονικές συχνότητες. Περιέχει: Bush Fuchsia, Crowea, Fringed Violet, Mulla Mulla, Paw Paw & Waratah
Για όσους εξακολουθούν να εργάζονται διανοητικά αλλά και για τα παιδιά που μελετούν στο σπίτι το Cognis Essence είναι άλλος ένας χρήσιμος συνδυασμός. Βοηθά στην εστίαση όταν εργάζεστε, μιλάτε, διαβάζετε ή μελετάτε, εξισορροπεί τις διαισθητικές και γνωστικές διαδικασίες και βοηθά στην ενσωμάτωση ιδεών αλλά και των πληροφοριών. Εξαιρετικός συνδυασμός για κάθε περίπτωση που απαιτείται έντονη εστίαση και καθαρή σκέψη. Αποτελείται από τα: Bush Fuchsia, Isopogon, Jacaranda, Paw Paw & Sundew
Living Tree Orchids
Από την σειρά των ιαμάτων από ορχιδέες Living Tree Orchids ,που παράγονται από τον Don Dennis στο νησί Γκίγκα της Σκωτίας, με πολλή αγάπη και σεβασμό για το ανώτερο καλό όλων των όντων, τα πιο σημαντικά γι’ αυτήν την κρίση που περνάμε και είναι τα εξής:
Immediate Relief (και σε σπρέι): Είναι ένας υπέροχος συνδυασμός 8 ιαμάτων, που ανοίγει τα ενεργειακά κανάλια τα οποία μπλοκάρονται από έντονο στρες, διευκολύνοντας την εσωτερική θεραπεία σε πολλά επίπεδα. Παρέχει πνευματική υποστήριξη σε ένα βαθύ επίπεδο ψυχής.
Σε στιγμές έντονου στρες όπου μπορεί να χάνουμε την σύνδεση μας με τα «υψηλότερα επίπεδα» της ψυχής μας, αυτός ο συνδυασμός απαλύνει το σοκ και βοηθάει στην επανένωση και την εσωτερική μας ευθυγράμμιση.
Ενδείκνυται για: Σοκ, κρίσεις πανικού, έντονο άγχος, σωματικούς πόνους, (πονοκέφαλοι – πόνοι κοιλιάς /πεπτικού, μέση /ισχιαλγία, αρθρώσεις, πόνος στο στήθος από άγχος ή βήχα)
Δρα σαν το Rescue Remedy.
Defend, Protect & Purify Soul Shield (και σε σπρέι)
Για προστασία κι ενίσχυση του αμυντικού συστήματος μας και της αύρας μας
Just Center
Για να μείνουμε στο κέντρο μας και να μην επηρεαζόμαστε αρνητικά από την παγκόσμια κρίση
Positive Flow (και σε σπρέι)
Για κουράγιο, θετική ενέργεια, ενίσχυση της αυτοπεποίθησης μας, ότι «θα τα καταφέρουμε», και νοητική /ψυχική κάθαρση από φοβίες, θλίψη και αρνητικές σκέψεις.
Gentle Sleep (και σε σπρέι), Gentle Geisha, Active Serenity
Για ηρεμία, καλό ύπνο και νοητική αποφόρτιση
Μείγμα Defend Protect & Power:
Ένα διάλυμα-μείγμα από τα 4 παραπάνω ιάματα Defend Protect& Purify, Soul Shield, Just Center και Positive Flow με 1/3 βάμμα βιολογικής εχινάκιας
Μείγμα Calm & Relax:
Ένα διάλυμα για ηρεμία, καλό ύπνο για τις βραδινές ώρες, από Gentle Geisha, Active Serenity
πληροφοριες για τα Living Tree Orchids Μαρια Γεωργοπουλου 6973247047
Φαρμακεία όπου μπορεί να προμηθευτεί κάποιος τα ανθοϊάματα
ΖΗΣΟΥ ΔΑΦΝΗ, Λεωφόρος Πεντέλης 7α, Βριλήσσια 152 35, Τηλ.: 210-6855824 (Bach Flower Remedies, Ελληνικά Ανθοελιξήρια)
ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΙ ΜΑΡΙΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Λεωφόρος Ιωνίας 106, Άλιμος,
17456, τηλ.: 210-9921200. (Bach Flower Remedies, California Flower Essences (FES), Australian Bush Flower Essences, Pegasus Flower Essences, Ελληνικά Ανθοελιξήρια, Spirit in Nature Flower Essences)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑΝΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ, Σολομωνίδου 5, Κερατσίνι 187 55, τηλ.: 210-4611450 (Bach Flower Remedies, Ελληνικά Ανθοελιξήρια)
ΛΥΓΔΑ ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΗ, Τσαλδάρη 37, Περιστέρι 12134, τηλ.: 210-5716881
ΠΕΡΓΑΝΤΑ ΓΙΑΝΝΑ ‘THE NATURAL PHARMACY’, Μεσολογγίου 40-42, Ν. Ιωνία 14231
τηλ.: 210-277 2430 (Bach Flower Remedies, Australian Bush Flower Essences, Ελληνικά Ανθοελιξήρια)
ΠΡΟΒΑΤΑ ΜΑΡΙΑ Περικλέους, 6 Μαρούσι 151 21 τηλ: 210-612 6944 (Bach Flower Remedies, Australian Bush Flower Essences, California Flower Essences (FES), Pegasus Flower Essences, Alaskan Essences)
ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ – ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΕΛΛΑ, Σόλωνος 54 Αθήνα 10672, τηλ.: 210-3612105 Bach Flower Remedies, Australian Bush Flower Essences, Ελληνικά Ανθοελιξήρια, California Flower Essences (FES), Pegasus Flower Essences)
«ΕΝΤΕΛΕΧΕΙΑ» Κέντρο προσωπικής ανάπτυξης, Παναγούλη 12, 41222 Λάρισα
τηλ: 2414003141, Υπεύθυνη: Νατάλια Μαρίνκοβιτς (Bach Flower Remedies, Australian Bush Flower Essences, Living Tree Orchid Essences)
Πολλοί από τους φαρμακοποιούς-μέλη της Ανθοϊαματικής Εταιρείας έχουν προσφερθεί να παρέχουν δωρεάν ανθοϊάματα στους έχοντες ανάγκη και μη δυνάμενους να τα προμηθευτούν. Παρακαλούμε να δράσουμε κατά συνείδηση, αφενός διευκολύνοντας άτομα σε δύσκολη κατάσταση, πχ γέροντες, αρρώστους ή ανθρώπους που ενώ το επιθυμούν, αντικειμενικά στερούνται της οικονομικής δυνατότητας να έχουν πρόσβαση στα ανθοϊάματα, εφ’ ετέρου να μη γίνει κατάχρηση της προσφερόμενης αυτής δυνατότητας, ειδικά κάτω από τις δύσκολες σημερινές συνθήκες.
Τα ανθοϊάματα μπορούν να αποστέλλονται και ταχυδρομικά με courier αν υπάρχει προτίμηση ή δυσκολία επίσκεψης στο φαρμακείο.
Φαρμακεία που διαθέτουν ανθοϊάματα και επιθυμούν να το γνωστοποιήσουν μέσω της ιστοσελίδας και των ανακοινώσεων της Ελληνικής Ανθοϊαματικής Εταιρείας μπορούν να επικοινωνούν με την Ελληνική Ανθοϊαματική Εταιρεία (www.floweressences.gr) ώστε τα στοιχεία επικοινωνίας τους να συμπεριληφθούν στην παρούσα και σε μελλοντικές ενημερώσεις.
κοινοποιήστε ελεύθερα
Posted in Αταξινόμητα | Σχολιάστε

Ian White COVID-19 (Coronavirus).

Μεταξύ άλλων συμβουλών που μας δίνει ο Ian White, μας προτείνει και ανθοϊάματα από τα Australian Bush Flower Essences για την αντιμετώπιση του τρόμου, και όχι μόνο, που έχει δημιουργηθεί με τον COVID-19 (Coronavirus).

Το Dog Rose είναι για την αντιμετώπιση των φόβων, των «μικρών» φόβων, όχι του τρόμου και του πανικού. Όμως, η υπέρβαση του φόβου, ακόμα και αν είναι μικρής έντασης, επιτρέπει την αύξηση της ροής της ζωτικής δύναμης, της ποιότητας στην ζωή, του θάρρους και της αυτοεκτίμησης.

Το Grey Spider Flower(orchid) είναι το πιο κατάλληλο για την αντιμετώπιση του ακραίου φόβου, του τρόμου και της επικείμενης ψυχολογικής τρομοκρατίας που έχει επέλθει με τις πληροφορίες για τη διάδοση του ιού. Είναι πολύ ανακουφιστικό ίαμα ιδιαίτερα σε αυτή την περίπτωση που ο τρόμος βιώνεται ως απειλή για τη ζωή και σχεδόν ως ψυχική επίθεση! Επίσης για τον πανικό και τους πιθανούς εφιάλτες. Θα αποκαταστήσει την πίστη και την εμπιστοσύνη στη ζωή. Δίνει μια σαφή ψυχική υποστήριξη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση του κορωνοϊού οι πνεύμονες βάλλονται.

Ο Ian λοιπόν μας υπενθυμίζει, μέσα από τη γνώση που έχουμε από την κινέζικη ιατρική, ότι ο θρήνος και ο πόνος εναποτίθενται στους πνεύμονες. Προτείνει γι αυτό το Sturt Desert Pea, ένα πολύ ισχυρό στη δράση του ανθοϊαμα, που είναι κατάλληλο για να αντιμετωπίσουμε τις βαθιές πληγές αλλά και την «ξεχασμένη» από τα χρόνια θλίψη… Μας λέει επίσης ότι οι άντρες, που είναι «προγραμματισμένοι» από παιδιά να μην εκφράζουν τα συναισθήματά τους, έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο.

Επίσης το Spinifex είναι για εκείνους που έχουν την αίσθηση ότι είναι θύματα των ασθενειών και που αισθάνονται ότι δεν έχουν κανέναν έλεγχο πάνω σε αυτές, ειδικά εκείνες με επίμονα και επαναλαμβανόμενα συμπτώματα. Το πιο πιθανό ενεργειακό – ψυχοσωματικό αντίκτυπο είναι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Το Madagascar Essence από τα Light Frequency Essences Η πιο σημαντική θεραπευτική ποιότητα του ιάματος είναι η δυνατότητά του στην αφαίρεση των περιοριστικών πεποιθήσεων γύρω από την υγεία και την ευημερία που απορροφούμε από τη συλλογική συνείδηση του ανθρώπινου γένους. Παράδειγμα αυτού είναι η προετοιμασία και η πεποίθηση ότι καθώς μεγαλώνουμε τα μυαλά και τα σώματά μας θα φθίνουν, θα εξασθενήσουν και ότι έχουμε μόνο 70 χρόνια ζωής. Είναι συγκεκριμένοι περιορισμοί που σταθερά έχουν ενσωματωθεί στη συλλογική συνείδηση. Έτσι, η ανθρωπότητα έχει ξεχάσει το βασικό βιολογικό της κύκλο και χρειάζεται να δοθεί εκ νέου η πληροφορία-υπενθύμιση ότι τα 70 χρόνια ζωής είναι μόνο το ήμισυ του φυσικού κύκλου ζωής του ανθρώπου! Παράλληλα, η ανθρωπότητα απομακρύνθηκε από το αρχικό σχέδιο της ισορροπίας και της αρμονίας με τη φύση, τα ζώα και τους άλλους ανθρώπους και, αντ’ αυτού, δημιούργησε ασθένεια, αλλοτρίωση, αρνητική μαζική δράση και πλέον είναι εμφανώς εκτός ισορροπίας. Η ασθένεια – φυσική, συναισθηματική ή ψυχική – συμβαίνει ως αναμενόμενο αποτέλεσμα της ενσάρκωσής μας, συνδεόμενοι με τη συλλογική συνείδηση της ανθρωπότητας. Οι σκέψεις μας, οι συναισθηματικές αντιδράσεις και οι πεποιθήσεις μας, όλες αυτές που μπορούν να δημιουργήσουν ασθένειες κατά μεγάλο μέρος προέρχονται ή επηρεάζονται από την σύνδεσή μας με αυτή τη συλλογική συνείδηση. Ο καθένας όμως από εμάς επηρεάζει επίσης και ένα μέρος της συλλογικής συνείδησης μόλις ενσαρκωθεί! Οπότε έχει νόημα και για τον ίδιο να βελτιώσει τις πεποιθήσεις του αλλά και για τη συμμετοχή του στο Όλον!

Το Purifying Essence, τέλος, είναι ένας συνδυασμός ανθοϊαμάτων με σκοπό να απελευθερώσει, να καθαρίσει και να απομακρύνει τα «τοξικά συναισθηματικά απόβλητα» που υποσκάπτουν την υγεία σε ψυχικό, νοητικό αλλά και σωματικό επίπεδο. Περιέχει: Bauhinia, Bottlebrush, Bush Iris, Dagger Hakea, Dog Rose, Wild PotatoBush

remedies-drops.jpg

Posted in Αταξινόμητα | Σχολιάστε

Επιστροφή στα θρανία

images.jpg
  Καθώς αφήνουμε πίσω τη θέρμη του Καλοκαιριού και την δροσιά της θάλασσας, τα ξέγνοιαστα ξυπνήματα, τα βράδια χωρίς ρολόι, συναντιόμαστε με μια άλλη πραγματικότητα. Η Σχολική χρονιά. Είναι φυσιολογικό ίσως να υπάρχει λύπη λόγω του τέλους των διακοπών, έλειψη καλής διάθεσης ή ακόμη και φόβος για την επιστροφή στο σχολείο. Κάθε νέα σχολική χρονιά, είναι μία καλή ευκαιρία για μία νέα αρχή. Τα παιδιά και οι γονείς καλούμαστε να βρούμε τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες μας. Δυσκολίες προσαρμογής, αποχωρισμού, ανησυχία, αντοχής, ανησυχία οικονομική κλπ
 Η νέα σχολική χρονιά θα μας βοηθήσει να εξελιχθούμε, να μάθουμε νέα δεδομένα, νέες πληροφορίες, να αποκτήσουμε νέες δεξιότητες. Να αυτονομηθούμε, να κοινωνικοποιηθούμε, να γνωριστούμε με το παιδί μας, πρωτίστως όμως να γνωρίσουμε τον εαυτό μας αφού «Όποιος έχει παιδί, έχει τον μεγαλύτερο και σπουδαιότερο δάσκαλο στο σπίτι του».
 Αν με την έναρξη του καινούριου σχολικού έτους ή και λίγο πριν, αντιληφθούμε πως το παιδί μας δυσκολεύεται να προσαρμοστεί, ωφέλιμο είναι να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στο να συζητήσουμε την κατάσταση μαζί του. Αυτό θα μας βοηθήσει να προβούμε στην επιλογή της κατάλληλης βοήθειας.
 Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε, (ισχύει περισσότερο όταν πρόκειται για παιδί κάτω των 3-4 ετών) πως όταν παρατηρούμε μια συμπεριφορά, μια νοοτροπία στο παιδί μας, το πρώτο μας μέλημα είναι να παρατηρήσουμε προσεκτικά και βαθιά τον εαυτό μας. Ενίοτε και με την βοήθεια ειδικού. Μας έχει γίνει γνωστό από την ψυχολογία ότι εμείς οι ίδιοι πρωτίστως, χρειαζόμαστε βοήθεια και αλλαγή και δευτερευόντως τα παιδιά μας. Όταν εμείς οι γονείς δεχόμαστε βοήθεια, για την όποια δυσκολία που «αντιστοιχεί» στη συνεχιζόμενη προβληματική συμπεριφορά του παιδιού, το ίδιο το παιδί βελτιώνει τη συμπεριφορά του. 
 Η συμβολή των ανθοϊαμάτων είναι μεγάλη στην έναρξη, στην προσαρμογή, όμως και κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
 Το ανθοϊαμα Walnut του Dr Bach είναι χρήσιμο σε κάθε αλλαγή, καθότι είναι το ανθοϊαμα «των μεταβατικών καταστάσεων» σε διάφορα στάδια της ζωής. Συχνά οι αλλαγές μας βρίσκουν ευάλωτους ίσως και πολύ ευαίσθητους σε κάθε εξωτερική επιρροή. Το ανθοϊαμα Walnut του Dr Bach, μας προσφέρει ένα είδος άμυνας και ασφάλειας στην μεταβατική κατάσταση αυτή. Μας ισχυροποιεί έτσι ώστε να βιώσουμε την κάθε αλλαγή ήρεμα και ομαλά. π.χ είναι πολύ χρήσιμο σε παιδιά που πηγαίνουν πρώτη φορά στο σχολείο, ή αλλάζουν σχολείο ή επίπεδο εκπαίδευσης κλπ
 Αν είναι απαραίτητο να αφήσουμε πίσω το παρελθόν, το ανθοϊαμα που είναι βοηθός μας είναι το Honeysuckle του Dr Bach. Χρησιμοποιείται όταν ψυχολογικά παραμένουμε προσκολλημένοι, σε καταστάσεις που έχουμε ζήσει και δεν αφήνουμε χώρο στο παρόν και στις νέες εμπειρίες που αυτό μας προσφέρει. π.χ.ακούμε τα παιδάκια να λένε ότι θέλουν να παραμείνουν για πάντα μικρά και να πάνε στο ίδιο σχολείο με τους ίδιους φίλους. Είναι ο τρόπος τους να εκφράσουν την άρνησή τους στο να μεγαλώσουν, κάτι το οποίο είναι δύσκολο αλλά και κουραστικό με βάση την δική τους αντίληψη, καθ ότι τα παιδιά βιώνουν ποικίλα συναισθήματα τα οποία δεν μπορούν να εκφράσουν, να εκλογικεύσουν και κατ επέκταση να διαχειριστούν, είναι ίσως μια άρνηση στο να κάνουν ένα βήμα προς έναν τρόπο ζωής πιο αυτόνομο. Με την συμβολή του ανθοϊάματος Honeysuckle του Dr Bach, το παρελθόν ξεμακραίνει σαν ένα τρένο, που σε έφερε στον προορισμό σου και τώρα κίνησε γι αλλού. Γινόμαστε πιο δεκτικοί προς τη νέα εμπειρία χωρίς πικρία γι αυτό που αφήνουμε πίσω μας.
 Αν οι καινούργιες υποχρεώσεις φαντάζουν βουνό και πρέπει να έρθουμε αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις ψυχολογικές , οικονομικές αλλά και οργανωτικές, το ανθοϊαμα Elm του Dr Bach, θα βοηθήσει στο να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις με ψυχραιμία, να ορίσουμε προτεραιότητες και να διευθετήσουμε όλα όσα χρειάζεται. Χωρίς αρνητισμό και με την συμβολή του Gentian του Dr Bach, θα συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει αποτυχία, όταν κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, ανεξάρτητα του όποιου αποτελέσματος. Κανένα εμπόδιο δε φαίνεται πάρα πολύ μεγάλο και κανένας στόχος δεν είναι υπερβολικός ώστε να αποθαρρυνθούμε. Οποιεσδήποτε δυσκολίες θα υπερνικηθούν στο τέλος.
 Το ανθοϊαμα Chamomile (Fes) μπορεί να μας προσφέρει συναισθηματική ισορροπία ιδιαίτερα όταν συνυπάρχει εσωτερική αναστάτωση , καταθλιπτική διάθεση, ευερεθιστότητα και αδυναμία απελευθέρωσης της συναισθηματικής έντασης.
 Το Olive του Dr Bach θα βοηθήσει στην υπερβολική κούραση, την εξάντληση και θα τονώσει την ενέργεια μας.
 Το Rescue remedy θα μας βγάλει από πολλές δύσκολες καταστάσεις, σε επείγουσες περιπτώσεις, επίσκεψη στον οδοντίατρο, ατύχημα, σε ξεσπάσματα θυμού, καυγάδες και ένταση στο σπίτι στο σχολείο στο παιχνίδι. Δίνει ανακούφιση και ηρεμία.
 Το ανθοϊαμα Mimulus του Dr Bach, θα βοηθήσει τα ντροπαλά παιδιά, μικρά και μεγάλα, που φοβούνται τη νέα αρχή καθώς θα δώσει κουράγιο, θα εξομαλύνει το άγχος και θα απολαύσουμε την συνεισφορά του στο να ανοιχτούμε πιο εύκολα και να πλησιάσουμε νέες παρέες. Για τα απόμακρα παιδιά, μικρά και μεγάλα που δυσκολεύονται να αλληλεπιδράσουν με τις καινούργιες παρέες το ανθοϊαμα Water Violet του Dr Bach, είναι ο πολύτιμος βοηθός μας.
 Αν νιώθουμε μοναξιά και έχουμε την τάση να ζητάμε να επικεντρωθεί όλη η προσοχή επάνω μας, μια κατάσταση δύσκολη για τους γύρω μας, κάτι το οποίο μπορεί να γίνει πολύ επίμονο και κουραστικό, τo Heather του Dr Bach μπορεί να μας βοηθήσει να νιώσουμε μέσα μας επάρκεια και σιγουριά, έτσι ώστε να μην αναζητάμε μονίμως το ρόλο του πρωταγωνιστή, παραγκωνίζοντας την ύπαρξη και τις ανάγκες των υπολοίπων.
 Αν το πρόβλημά μας είναι η έλλειψη αυτοπεποίθησης και δεν πιστεύουμε ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις, δεν τολμάμε, το ανθοϊαμα Larch του Dr Bach βοηθά στη ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και μας βοηθάει να εμπιστευθούμε τις δυνατότητες μας, να τολμήσουμε και να ζήσουμε τη νέα »πρόκληση» με ηρεμία και σιγουριά.
 Για το παιδάκι μας που φοβάται να πει το μάθημα παρ’ ότι έχει διαβάσει και ξέρει την σωστή απάντηση, την λέει από μέσα του αλλά, «είναι και αυτός ο δάσκαλος που τι θα πει αν κάνω λάθος», το ανθοϊαμα Cerato του Dr Bach, θα μας ενδυναμώσει ώστε να έχουμε μεγαλύτερη πίστη στην κρίση μας, να μπορέσουμε να ακούσουμε την εσωτερική μας φωνή και να εμπιστευόμαστε την διαίσθησή μας.
 Αν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στην συγκέντρωση, στο διάβασμα αλλά και στην αφομοίωση των πολλών νέων πληροφοριών, το Bush Fuchsia από τα ανθοϊάματα Αυστραλίας είναι ο κατάλληλος σύμμαχος μας.
 Αν θέλουμε να διαθέτουμε την συνείδηση μας στο παρόν και στην πραγματικότητα, ο Dr Bach μας έχει συστήσει το ανθοϊαμα Clematis, το οποίο θα μας βοηθήσει. Βοηθάει ακόμα να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο παρόν.
 Ο Dr Bach μας έχει συστήσει το ανθοϊαμα Red Chestnut, ένα ανθοϊαμα που θα μας βοηθήσει εάν έχουμε μεγάλη προσκόλληση σ’ αγαπημένα μας πρόσωπα ή το να έχουμε υπερπροστατευτική συμπεριφορά δημιουργεί πρόβλημα σε εμάς και στους γύρω μας, όπως επίσης εάν χαρακτηρίζουμε τον εαυτό μας ως «Γονείς που σταθερά ανησυχούν για τα παιδιά τους».
 Το ανθοϊαμα Chicory του Dr Bach θα μας βοηθήσει αν γύρω μας διαμαρτύρονται ότι η συμπεριφορά μας είναι κτητική και η φροντίδα μας για τους άλλους, είναι εγωκεντρική και επεμβατική. Ότι παρεμβαίνουμε και γκρινιάζουμε. Όταν αντιπαθούμε την μοναξιά και απαιτούμε συνεχή προσοχή π.χ. κτητική αυταρχική μητέρα που κρατά τα ενήλικα παιδιά «κάτω από την φροντίδα της», ή ο κτητικός γονέας που φανερώνει τους «πόνους της καρδιάς» όποτε μια κόρη προσπαθεί να φύγει από το σπίτι. Το ανθοϊαμα Chicory είναι επίσης καλό για τα παιδιά που προβάλλουν σταθερές και αδικαιολόγητες απαιτήσεις για προσοχή.
Με την ανεκτίμητη συμβολή του ανθοϊάματος αυτού, το συναίσθημα της αγάπης εκπληρώνεται, δεν χρειαζόμαστε την διαβεβαίωση των άλλων ανθρώπων πως είμαστε αντάξιοι της αγάπης. Μας προσφέρει την δυνατότητα να εκδηλώσουμε θέρμη, καλοσύνη, μας επιτρέπει να ενδιαφερόμαστε για τους άλλους, χωρίς να τους καταπιέζουμε, και να δείξουμε ότι είμαστε ευαίσθητοι στις ανάγκες άλλων ανθρώπων.
Με όλους αυτούς τους εξαιρετικούς βοηθούς τα ανθοϊάματα, με όλο το μεγαλείο της φύσης που μας προσφέρει τα δώρα της πλουσιοπάροχα χωρίς παρενέργειες, άμεσα και αποτελεσματικά, ή νέα σχολική χρονιά θα είναι όμορφη και δημιουργική.
Έβελυν Δασκαλάκη
     Ψυχολόγος
Posted in Αταξινόμητα | Σχολιάστε

Προσέγγιση της κακοποίησης

Για την κακοποίηση…Μιλάμε!

Η σιωπή, η απόκρυψη, το «έπεσα από την σκάλα, χτύπησα στο ντουλάπι της κουζίνας» δεν βοηθάει.
Εξετάζοντας το φαινόμενο της κακοποίησης, γινόμαστε κοινωνοί του
πόσο επιτρεπτική είναι μία κοινωνία στην άσκηση βίας ως μέσον πειθαρχίας και
διαπαιδαγώγησης. Αυτό γίνεται κυρίως επειδή δεν έχουμε ενημερωθεί, οπότε
παραμένουμε στην άγνοια σε σχέση με τι συνιστά κακοποίηση.
Κακοποίηση ορίζεται η άσκηση βίας με σκοπό την ‘’επιβολή ελέγχου’’ ή την
υποταγή. Είναι μία επιθετική συμπεριφορά που προκαλεί τραύμα, φόβο, πόνο,
ενοχή και έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες στο άτομο που την υφίσταται.
Οι σημαντικότερες μορφές κακοποίησης είναι:
H συναισθηματική, όπου πλήττεται η ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του
ατόμου και κατ΄επέκταση η ταυτότητά του.
H σωματική, δηλαδή χτυπήματα με οποιονδήποτε τρόπο και οπουδήποτε και
ακατάλληλες μέθοδοι πειθαρχίας για την εκάστοτε ηλικία.
Η σεξουαλική, δηλαδή οποιαδήποτε συμπεριφορά που αποβλέπει, στην
σεξουαλική διέγερση του κακοποιητή.
Η παραμέληση και έκθεση σε κίνδυνο, δηλαδή την στέρηση του παιδιού από τις
βασικές και απαραίτητες για την διαβίωση και την υγιή του ανάπτυξη ανάγκες,
στέγαση, σίτιση, ένδυση, υγιές περιβάλλον, εκπαίδευση.
Η εκμετάλλευση, δηλαδή η χρησιμοποίηση του ατόμου για οικονομικό κυρίως
όφελος του κακοποιητή.
Γιατί γίνονται όλα αυτά;
Η κυριαρχία μέσω της εξουσίας συμβαίνει γιατί θέλει το άτομο να επιβληθεί
πάνω στους άλλους, με οποιονδήποτε τρόπο, οδηγώντας τους σε καταστάσεις
αιχμαλωσίας. Αυτό επιτυγχάνεται με την πλύση εγκεφάλου, με την επιρροή και
με την εκμετάλλευση της εκάστοτε σχέσης μεταξύ κακοποιητή και
κακοποιημένου.
Ο κακοποιητής είναι καθηλωμένος σε αυτό το είδος σχέσης με τους άλλους και
δεν αμφιβάλλει για τις ενέργειές του ποτε!
Ακόμη και αν η τάση του αυτή μπει σε ύφεση, θα εκδηλωθεί σε κάθε περίπτωση
που οι συνθήκες κατά αυτόν, του το επιβάλλουν.
Δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση τις ενέργειές τους, οι κινήσεις τους δεν
συνοδεύονται από προβληματισμό, δεν αισθάνονται συμπόνια, γιατί η σχέση
τους με τους άλλους ανθρώπους δεν τους ενδιαφέρει. Ξέρουν πάρα πολύ καλά
να υποκρύπτουν τις πραγματικές τους προθέσεις, ενίοτε δε χρήζουν και
θαυμασμού για το δυναμισμό τους και την ευφυΐα τους. Επιθυμούν δε τον
αφανισμό του άλλου προσώπου κάτι το οποίο συχνά το καταφέρνουν.
Η εσωτερική ενόρμηση θανάτου που μπορεί να στραφεί εναντίον κάποιου
άλλου, είναι άλλος ένας παράγοντας που κινεί τον κακοποιητή.
Ο κακοποιητής δεν μπορεί να απεμπολήσει την νοσηρότητά του. Χρειάζεται
θεραπεία στην οποία σπανίως προσέρχεται, εκτός και αν στα πλαίσια της
συννοσηρότητας αιτηθεί θεραπεία για ένα θέμα το οποίο δεν θεωρεί ότι τον
πλήττει στο κύρος του – στην παντοδυναμία του.
Η πλειοψηφία ωστόσο, δεν κακοποιεί λόγω ψυχοπαθολογίας, δεν είναι
διανοητικά πάσχοντες και δεν έχουν το ακαταλόγιστο, κινούνται στο φάσμα του
‘’φυσιολογικού’’. Είναι απλά βίαιοι.
Σημαντικές περιπτώσεις διάλυσης της προσωπικότητας που
αναφέρονται στην Διεθνή Ταξινόμηση των Ψυχικών Ασθενειών, αποτελούν
άτομα, τα οποία υποβλήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε διαδικασίες
καταναγκαστικής πειθούς, όπως η πλύση εγκεφάλου, οι καταστάσεις
αιχμαλωσίας, η ιδεολογική ανάνηψη και ο προσηλυτισμός.
Στο παραπάνω πλαίσιο εντάσσονται τόσο ο κακοποιητής, όσο και το
κακοποιημένο άτομο.
Η πρώτη ερώτηση που ακούμε πάντα σε ό,τι αφορά τις κακοποιημένες
γυναίκες, είναι ‘’Γιατί δεν φεύγουν;’’
Γιατί δεν ξέρουν ότι κακοποιούνται. Γιατί έτσι έχουν γαλουχηθεί και
διαμορφωθεί μέσα από την ανατροφή τους και την κοινωνία. Για παράδειγμα,
όταν ένα παιδί ζει σε ένα συγκρουσιακό περιβάλλον, φέρει μέσα του, ένα μέρος
της οδύνης που έχει βιώσει, πού αν δεν βρει λύση μέσα του, θα την
αναπαραγάγει αλλού είτε ως κακοποιητής, είτε ως κακοποιούμενος,
κατ΄επέκταση και ως θύτης ή θύμα.
Στα πλαίσια της ανάπτυξης του ατόμου μέσα σ΄ένα κακοποιητικό
περιβάλλον, θα δούμε να αναπτύσσονται στρατηγικές προσαρμογής για να
περιοριστεί η βία απ΄τον κακοποιητή προς τον κακοποιούμενο. Αυτές οι
στρατηγικές αργότερα βλέπουμε να αυτονομούνται και να προσδιορίζει το
άτομο τον εαυτό του όχι με βάση το ποιος είναι πραγματικά αλλά με βάση τις
στρατηγικές που αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει. Ένα σοβαρό αποτέλεσμα
είναι η στρέβλωση της πραγματικότητας και του εαυτού.
Το παιδί μέσα σ΄αυτά τα βιώματα, έχει χάσει την δυνατότητα προσωπικότητας
ή προσωπικής σκέψης.
Η ζωή μας είναι βασισμένη σε μία σειρά μοτίβων που έχουν τις ρίζες τους στην
παιδική μας ηλικία.
Φεύγουμε από την διαπαιδαγώγηση και πάμε στο είδος της παιδείας που
δημιουργεί πλάσματα συντετριμμένα, δίχως δύναμη θέλησης.
Η ενοχικότητα προς την κατεύθυνση μιας ηθικιστικής συμπεριφοράς που
δημιουργούν συχνά ορισμένοι θρησκευτικοί κύκλοι, είναι άλλος ένας
παράγοντας, παρόμοια με τα δευτερογενή μαζοχιστικά ‘’οφέλη’’ που βιώνουν οι
κακοποιημένοι.
Ναι μα γιατί δεν φεύγει.
Όλες αυτές οι διεργασίες είναι υποσυνείδητες. Γνωρίζουμε πολύ καλά από την
ψυχολογία ότι ο τρόπος με τον οποίο σχετίζεται ένα παιδί με τους γονείς του
είναι και ο τρόπος που θα συσχετιστεί μελλοντικά στην ζωή του με τους άλλους
ανθρώπους. Ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του, θα διαλέξει και τον ρόλο του
κακοποιητή, ή του κακοποιούμενου.
π.χ.Ένα παραμελημένο παιδί θα γίνει ένας εξαρτημένος ενήλικας, χωρίς
εμπιστοσύνη στον εαυτό του, θεωρώντας πως εφόσον δεν ενδιαφέρονται οι
άλλοι γι΄αυτόν, τότε ο ίδιος είναι λάθος, χωρίς εμπιστοσύνη προς τους άλλους,
με μία κυρίαρχη πεποίθηση να εδραιώνεται, η οποία υπαγορεύει ότι η
εμπιστοσύνη του θα προδοθεί, η ανάγκη του δεν θα καλυφθεί.
Ο τρόπος με τον οποίο έχουμε μάθει να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας προς
τους γονείς μας και ο τρόπος με τον οποίο αυτοί ανταποκρίνονται, θα καθορίσει
αναπόδραστα τον τρόπο που θα σχετιστούμε και μετέπειτα στην ζωή μας.
Μία μακροχρόνια κατάσταση ‘’αιχμαλωσίας’’ αποτρέπει το άτομο από το να
προσπαθήσει να αποδράσει προς την ελευθερία και μακριά από την επιβολή και
την κυριαρχία του κακοποιητή του, καθώς δεν ξέρει τον τρόπο που μπορεί να το
κάνει αυτό, έχει απολέσει τα απαραίτητα εργαλεία για να στηρίξει τον εαυτό
του. Εργαλεία που μπορεί να του παράσχει ποικιλοτρόπως η ομοιοπαθητική και
η ψυχοθεραπεία, χωρίς να νιώσει ξανά ότι κακοποιείται, καθώς οι αλλαγές
γίνονται σταδιακά και φυσιολογικά επανέρχεται το άτομο στο κέντρο του και
στην υγεία του, σωματικά, ψυχικά και πνευματικά.
Να φύγει, ΝΑΙ, αλλά θα φύγει, όταν αποφασίσει το ίδιο το άτομο ότι ήρθε
η ώρα να το κάνει, ότι μπορεί να το κάνει, ότι έχει την δύναμη για κάτι τέτοιο,
έχοντας ενισχυθεί αρκετά και έχοντας την βούληση να θεραπευτεί πρωτίστως
και να φύγει. Ούτε η απεμπλοκή, ούτε η θεραπεία γίνεται χωρίς την συναίνεση
και την επιθυμία του κακοποιούμενου ατόμου.
Η κακοποίηση δημιουργεί ένα πυκνό και σκοτεινό πλέγμα που διαπερνά
τις ανθρώπινες σχέσεις και συχνά παραμένει αόρατο ακόμη και από τους ίδιους
τους εμπλεκόμενους. Ο θύτης ενίοτε δεν γνωρίζει ότι είναι θύτης, το θύμα δεν
ξέρει ότι είναι θύμα. Οποιοσδήποτε από μας, μπορεί να μπει σε ρόλο κακοποιητή
κάποια στιγμή στην ζωή του, αν δεν το έχει κάνει ήδη. Είναι πάρα πολύ εύκολο.
Ο καθένας από μας, μπορεί να εμφανίσει ορισμένες στιγμές κακοποιητική
συμπεριφορά πάνω στον θυμό του, και είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε
υστερία, εμμονή, φοβίες, εντούτοις έχουμε αυτοπαρατήρηση σε αντίθεση με τον
κακοποιητή ο οποίος δεν έχει καμία αμφιβολία ότι έχει πάντα δίκιο.
Χωρίς να απαλλάσσουμε τους κακοποιητές από την ευθύνη τους, πρέπει να
σημειώσουμε ότι πολύ συχνά η τάση για κακοποίηση είναι μία ασυνείδητη
αντίδραση στην θλίψη και στα προβλήματά τους. Είναι καθηλωμένοι σ΄αυτό το
είδος σχέσης με τους άλλους και δεν αμφιβάλλουν για τις ενέργειές τους ποτέ.
Δεν συνειδητοποιούν ότι υπάρχει παραβίαση από μεριά τους προς το
κακοποιημένο άτομο.
Από την άλλη πλευρά τα άτομα που κακοποιούνται νιώθουν πως δεν
μπορούν να περιγράψουν σωστά αυτό που τους συνέβη, νομίζουν πως δεν
πρέπει καν να μιλήσουν γι΄αυτό. Χρέος μας ωστόσο είναι να προφυλάξουμε τα
άτομα αυτά από τις κακοποιητικές συμπεριφορές και κάθε μορφή βίας, το
πρώτο< βήμα σε αυτή τη διαδικασία είναι να ονοματίσουμε την κατάσταση, να
τους ενημερώσουμε πως δεν χρειάζεται να την υφίστανται. Το ομοιοπαθητικό
φάρμακο και η ψυχοθεραπευτική διαδικασία αποτελούν έναν συνδυασμό πολύ
αποτελεσματικών θεραπευτικών μεθόδων που, αν χρησιμοποιηθούν καταλληλα
και σωστά, μπορούν να προσδώσουν τη δύναμη αλλά και την εκπαίδευση να
συνειδητοποιήσει ομαλά το άτομο, το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, καθώς
και να νοηματοδοτήσει όλα αυτά τα βιώματα, εάν και εφόσον το επιθυμεί. Το
κλειδί σ΄αυτό είναι να συνειδητοποιήσει το άτομο που κακοποιείται ότι μπορεί
να μιλήσει, ότι υπάρχουν άνθρωποι που θα καταλάβουν και θα βοηθήσουν.

‘Εβελυν Δασκαλάκη

http://classical-homeopathy.gr/?q=el/node/228

#κακοποίηση #abuse

fotis knife for site.jpg

Posted in Αταξινόμητα | Σχολιάστε